Cursus in Rozet Arnhem

Cursus kleurpotloodtechniek kever

 • woensdag 5 april 2023 19:30 – 22:00
 • woensdag 12 april 2023 19:30 – 22:00
 • woensdag 19 april 2023 19:30 – 22:00

De cursussen kleurpotloodtechnieken gaan niet over tekenen maar leren je wat er allemaal mogelijk is met kleurpotloden. Je leert als het ware schilderen met kleurpotlood. Ieder onderwerp vraagt om zijn eigen aanpak en techniek soms in combinatie met hulpmiddelen zoals een embossingpen of blendpotlood.

Tijdens deze cursus “kleurpotloodtechnieken kever” maak je kennis met blendtechnieken en het opbouwen van laagjes. Bij het blenden met kleurpotlood vul je de kleine witte vlakjes van het papier die ontstaan tijdens het kleuren, je maakt als het ware een mooie egale laag. Met blenden kunnen we ook mooie kleurovergangen maken. De kever is opgebouwd uit meerdere laagjes. Je ziet de transparantie terug in het schild. Bij het onderwerp kever leer je ook hoe je de rondingen en de licht reflectie maakt.

De volgende elementen komen aan bod in deze cursus.

Het overnemen en opzetten van de tekening

Het opzetten van diverse laagjes

Verschillende blendtechnieken

Vorm maken, hoe lijkt mijn kever bol.

Eigen bijdrage materiaalkosten ongeveer 4 euro, te betalen aan docent.

Opgeven voor deze cursus kan alleen via de website van Rozet

Teken een botanical journey

Zaterdag 15 april 2023 10:00 – 16:00 uur

 Iedere maand zijn er andere bloemen en planten te vinden in de tuin of de natuur. Zo kan een tekenboekje eindeloos gevuld worden met je favoriete botanische onderwerpen gerangschikt per maand van bloei. Het is leuk je eigen onderwerpen mee te brengen. Niet te groot we werken op ware grootte. Er zal ook altijd plantmateriaal aanwezig zijn om na te tekenen.

Tekenmateriaal is aanwezig.

Opgeven voor deze cursus kan alleen via de website van Rozet

Introductiedag botanisch tekenen

Zaterdag 21 januari 2023 10:00 – 16:00

Kom kennis maken met het vak botanisch tekenen. Hoe is botanisch tekenen ontstaan, wat houdt botanisch tekenen in en wat komt er zoal kijken bij het leren tekenen van botanische onderwerpen op een wetenschappelijke manier. Je gaat ontdekken wat het verschil is in het tekenen van een bloem en het tekenen van een bloem volgens de wetenschap/ de natuur. Mocht je na deze workshop de smaak te pakken hebben, dan is het mogelijk een basiscursus botanisch tekenen te volgen. Het is daarna mogelijk je verder te bekwamen in de vervolgcursussen botanisch tekenen.

Opgeven voor deze cursus kan alleen via de website van Rozet

Cursus kleurpotloodtechniek motvlinder

“Veren en blinde druklijnen” met kleurpotlood motvlinder

Tijdens de  “Veren en blinde druklijnen” lessen leer je twee potloodtechnieken in één cursus. Met de techniek veren kun je op een prachtige wijze kleuren in elkaar over laten lopen en speciale effecten in je werk toepassen. Met de techniek blinde druklijnen laat ik zien hoe je wit in je tekening vooraf kunt veiligstellen. We gaan deze twee technieken eerst oefenen om vervolgens aan je eigen werkstuk te gaan werken. Dit doen we aan de hand van een van een motvlinder, waarbij we de poederige structuur van de vleugels gaan imiteren aan de hand van deze technieken.

 • De volgende elementen komen aan bod in deze cursus:
 • Het overnemen en opzetten van de tekening
 • Poederachtig structuur maken van de vlinders
 • Het uitsparen van het wit in de tekening

Eigen bijdrage materiaalkosten ongeveer 4 euro, te betalen aan de docent.

Opgeven voor deze cursus kan alleen via de website van Rozet

Cursus kleurpotloodtechniek het oog

Tijdens deze cursus kleurpotloodtechnieken wordt je stap voor stap meegenomen in het realistisch inkleuren van een oog. Je gaat mooie kleurmengingen, kleurverloopjes en structuren maken met kleurpotlood. We gaan het oog stap voor stap goed bestuderen en kijken hoe je dit vertaalt met kleurpotlood. Je leert hoe vormen in elkaar zitten, hoe maak je iets hol of bol. En hoe teken je de mooiste wimpers.

De volgende elementen komen aan bod in deze cursus:

 • Het overnemen en opzetten van de tekening
 • Structuur maken van de iris, wimpers en wenkbrauw (hoe zitten deze in elkaar)
 • Het maken van huidskleur en er vorm in krijgen
 • Het maken van een reflectie in het oog.

Eigen bijdrage materiaalkosten ongeveer 4 euro, te betalen aan de docent.

Opgeven voor deze cursus kan alleen via de website van de Rozet

Basiscursus kleurpotloodtechnieken

Deze cursus wordt gegeven in vijf opeenvolgende weken in cultureelcentrum Rozet in Arnhem. Tijdens deze cursus ga je kennismaken met verschillende kleurpotloodtechnieken. Je ontdekt de mogelijkheden van kleurpotloden en doet wat kennis op om je werk realistischer te laten lijken. Het is een fijne basis om in je toekomstige kleurpotloodwerk je zekerder te voelen. In je vrije werk wordt het gemakkelijker de juiste techniek keuze te maken. In de reguliere kleurpotlood-cursussen is er meestal minder tijd om de techniek te oefenen.

Zaken die voorbij komen in deze cursus is de kleurencirkel, kleurmengen en daardoor vergroten van het kleurenspectrum van je doos kleurpotloden, verlopen maken, underpainting, texturen maken, blenden, en nog veel meer.

Kortom: een korte stoomcursus om heel veel te leren over het kleurpotlood.

Opgeven voor deze cursus kan alleen via de website van de Rozet