Botanisch tekenen

Botanisch tekenen: Botanisch kunst heeft een eeuwenoude traditie. Een botanische-tekening is een gedetailleerde en wetenschappelijke weergave van een plant of bloem, of een deel hiervan. De specifieke kenmerken van een plant of bloem zijn hierbij van groot belang. De tekening kan een prototype of afbeelding zijn van een individuele plant. Om de juiste tekening te kunnen maken zul onderzoek verrichten naar de plant of bloem.

Ik en botanisch tekenen: Ik heb de interesse in de natuur al jong meegekregen als dochter van een tuinder. De laatste tijd ben ik er weer bewust mee bezig vanwege de problematiek van het veranderende klimaat. Vanuit deze interesse ben ik vanaf gaan richten op het tekenen van planten en bloemen. Ik maakte daarbij kennis met de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland en ik ben bij verschillende docenten cursussen gaan volgen. Ik ben sindsdien anders naar de natuur gaan kijken. In maart 2019 heb ik een aantal tekeningen laten balloteren door een commissie van de Vereniging van Botanische Kunstenaars. Ik ben door de ballotage gekomen mag mijzelf nu aspirant-lid noemen.

“400 jaar Mayflower – de Planten van de Pilgrims”: Deze tentoonstelling van de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland is te bezoeken van 2 juni 2020 t/m 27 september 2020 in Museum de Zwarte Tulp in Lisse. Als aspirant-lid doe ik mee aan deze tentoonsstelling met het onderstaande werk de “tuinboon”. Er hangen tientallen werken van zowel aspirant en werkende leden van de vereniging.