Cursus botanisch tekenen

Botanischetekenles.nl

Bij de botanische tekenenlessen wordt natuurgetrouw een bloem of plant nagetekend. Het is belangrijk goed te leren kijken naar je onderwerp en de juiste vorm en details te vertalen op papier. Vervolgens wordt de tekening uitgewerkt met grafiet of kleurpotlood of een combinatie van beide. De begeleiding bij de cursus is zoveel mogelijk individueel. Tijdens de cursus komen technieken als compositie, toonwaarde, perspectief en kleur aan bod.

De cursussen botanisch tekenen zijn geschikt voor de beginnende botanische tekenaars; je hebt wel al tekenervaring maar je bent beginnend in het correct weergeven van de plant met al zijn details. Verwacht bij botanisch tekenen niet dat je snel een tekening op papier zet. Botanische tekenen vereist veel geduld, precisie, goed kijken en veel oefening.

De workshops op locatie zijn buitenlessen deze zijn bereikbaar voor iedereen die dit wil. Hou deze site in de gaten of abonneer je op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven wanneer deze gaan plaatsvinden.

Cursus botanisch tekenen

De diverse cursussen botanisch tekenen zijn toegankelijk voor zowel de beginnende cursist als voor cursisten die reeds de basiscursus hebben gevolgd. De begeleiding zal individueel zijn. Hieronder is te lezen wat de verschillende niveaus inhouden.

Thema herfstboeket

In de nieuwe cursussen botanisch tekenen van najaar 2023 staat een herfstboeket op de plantentafel. De deelnemers van de vervolgcursus mogen ook een onderwerp meebrengen die ze graag willen tekenen.

Zaterdagochtend
Cursusdata: 4 – 11 – 18 – 25 november 2 – 9 december
Cursustijd: 9:30 uur – 12:30 uur
Maandagavond
Cursusdata: 6- 13 – 20 – 27 november 4 – 11 december
Cursustijd: 19:00 uur – 22:00 uur
Dinsdagochtend
Cursusdata: 24 – 31 oktober 7 – 14 -21 – 28 november
Cursustijd: 9:30 uur – 12:30 uur


Cursuslocatie: Kerkstraat 32 Velp 5 minuten lopen van station Velp, gebouw achterkant van de Grote kerk, rode deur. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid naast en achter de kerk voor auto en fiets.
Cursusniveau: voor beginnende en vervolg cursisten
Aantal cursisten: minimaal 5, maximaal 8
Cursusgeld: €220,00
Materiaalbenodigdheden: lijst wordt toegezonden bij aanmelding

Een week voor aanvang hoort u of de cursus doorgang kan hebben.

Aanmelden voor deze cursus is mogelijk tot 10 dagen voor aanvang. info(appenstaartje)angeliquekrijnen.nl of het contactformulier. Vergeet niet te vermelden om welke cursus het gaat.

Basiscursus botanisch tekenen

Tijdens de basiscursus botanisch tekenen komen de volgende aspecten aan bod:

 • Inrichting van je werkplek, werkwijze en materiaalkennis
 • Ontwikkelen van tekenvaardigheden en observatie
 • Basiskennis plantkunde

De basiscursus is er om je de basisvaardigheden bij te brengen die nodig zijn om een realistische botanische tekening te kunnen maken. Behalve de tekentechniek gaat deze cursus ook over het inrichten van een fijne werkplek, hoe en wanneer gebruik je welke materialen. Verder gaat het over het leren kennen van de plant en hoe kom je aan die informatie. Tenslotte kijken we naar hoe begin ik aan mijn schets en hoe werk ik mijn schets verder uit en hoe geef ik mijn onderwerp zijn vorm, waardoor lijkt iet hol of bol. We werken in grafiet tijdens de basiscursus. Naast de klassikale uitleg van diverse onderwerpen is er ook veel ruimte voor individuele begeleiding. Na deze cursus heb je inzicht hoe een botanische kunstenaar te werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken. In de vervolgcursussen verdiep je je verder in verschillende tekentechnieken en ga je werken in kleurpotlood.

Aanmelden voor deze cursus is mogelijk tot 10 dagen voor aanvang via info(appenstaartje)angeliquekrijnen.nl of het contactformulier. Vergeet niet te vermelden om welke cursus het gaat.

Botanisch tekenen diverse onderwerpen

Heb je de smaak te pakken na de basiscursus dan kan je nu gaan werken in kleurpotlood en je opgedane tekenkennis verdiepen. Er komen in deze cursus nieuwe technieken bij, we werken met kleurpotlood. De volgende technieken komen aan bod:

De reeds geleerde technieken verdiepen:

 • observeren
 • schetsen
 • op ware grootte tekenen
 • schaduw en licht

Nieuwe technieken:

 • compositie
 • perspectief
 • kleur
 • kleurpotloodtechnieken
 • textuur uitdrukking (deze is afhankelijk van het gekozen onderwerp)

Aan de hand van je onderwerp en je kennis en ervaring uit de basiscursus, maak je een zo exact mogelijke tekening. De accenten liggen op het verbeteren, het verfijnen en uitbreiden van je technieken. Je krijgt individuele begeleiding om je proces zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Als je het onderwerp voldoende hebt onderzocht en je schets naar tevredenheid is ga je deze met kleurpotlood of grafiet uitwerken op kwalitatief goed papier.

De cursisten van de basiscursus en de gevorderde cursisten samen in één les, zie de hierboven genoemde data.

Aanmelden voor deze cursus is mogelijk tot 10 dagen voor aanvang via info(appenstaartje)angeliquekrijnen.nl of het contactformulier. Vergeet niet te vermelden om welke cursus het gaat.

Tekendagen op locatie

Voor de zomerse tekendagen 2023 verwijs ik je graag door naar deze pagina voor meer informatie.