Cursus botanisch tekenen

Botanischetekenles.nl

Bij de botanische tekenenlessen wordt natuurgetrouw een bloem of plant nagetekend. Het is belangrijk goed te leren kijken naar je onderwerp en de juiste vorm en details te vertalen op papier. Vervolgens wordt de tekening uitgewerkt met grafiet of kleurpotlood of een combinatie van beide. De begeleiding bij de cursus is zoveel mogelijk individueel. Tijdens de cursus komen technieken als compositie, toonwaarde, perspectief en kleur aan bod.

De cursussen botanisch tekenen zijn geschikt voor de beginnende botanische tekenaars; je hebt wel al tekenervaring maar je bent beginnend in het correct weergeven van de plant met al zijn details. Verwacht bij botanisch tekenen niet dat je snel een tekening op papier zet. Botanische tekenen vereist veel geduld, precisie, goed kijken en veel oefening.

De workshops op locatie zijn buitenlessen deze zijn bereikbaar voor iedereen die dit wil. Hou deze site in de gaten of abonneer je op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven wanneer deze gaan plaatsvinden.

Cursus botanisch tekenen

De diverse cursussen botanisch tekenen zijn toegankelijk voor zowel de beginnende cursist als voor cursisten die reeds de basiscursus hebben gevolgd. De begeleiding zal individueel zijn. Hieronder is te lezen wat de verschillende niveaus inhouden.

Thema voorjaars bloeiers

In de nieuwe cursussen botanisch tekenen van voorjaar 2023 gaan we voorjaarsbloemen tekenen. Ik ga opzoek naar mooie bolletjes met krokussen, blauwe druifjes, narcissen en dergelijke.

Zaterdagochtend
Cursusdata: 11 – 25 februari 4 – 11 – 25 maart 1 april WACHTLIJST
Cursustijd: 9:30 uur – 12:30 uur
Cursustijd 11 februari: 10.00 uur – 13.00 uur
Maandagavond
Cursusdata: 30 januari 6- 13 – 27 februari – 6 – 20 maart
Cursustijd: 19:00 uur – 22:00 uur GEANULEERD
Dinsdagochtend
Cursusdata: 31 januari 7 – 14 – 28 februari 7 – 14 maart VOL
Cursustijd: 9:30 uur – 12:30 uur


Cursuslocatie: Kerkstraat 32 Velp 5 minuten lopen van station Velp, gebouw achterkant van de Grote kerk, rode deur. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid naast en achter de kerk voor auto en fiets.
Cursusniveau: voor beginnende en vervolg cursisten
Aantal cursisten: minimaal 5, maximaal 8
Cursusgeld: €220,00
Materiaalbenodigdheden: lijst wordt toegezonden bij aanmelding

Een week voor aanvang hoort u of de cursus doorgang kan hebben.

Ga naar Direct inschrijven

Aanmelden voor deze cursus is mogelijk tot 10 dagen voor aanvang.

Basiscursus botanisch tekenen

Tijdens de basiscursus botanisch tekenen komen de volgende aspecten aan bod:

 • Inrichting van je werkplek, werkwijze en materiaalkennis
 • Ontwikkelen van tekenvaardigheden en observatie
 • Basiskennis plantkunde

De basiscursus is er om je de basisvaardigheden bij te brengen die nodig zijn om een realistische botanische tekening te kunnen maken. Behalve de tekentechniek gaat deze cursus ook over het inrichten van een fijne werkplek, hoe en wanneer gebruik je welke materialen. Verder gaat het over het leren kennen van de plant en hoe kom je aan die informatie. Tenslotte kijken we naar hoe begin ik aan mijn schets en hoe werk ik mijn schets verder uit en hoe geef ik mijn onderwerp zijn vorm, waardoor lijkt iet hol of bol. We werken in grafiet tijdens de basiscursus. Naast de klassikale uitleg van diverse onderwerpen is er ook veel ruimte voor individuele begeleiding. Na deze cursus heb je inzicht hoe een botanische kunstenaar te werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken. In de vervolgcursussen verdiep je je verder in verschillende tekentechnieken en ga je werken in kleurpotlood.

Direct inschrijven

Inschrijfgeld: € -

Aanmelden voor deze cursus is mogelijk tot 10 dagen voor aanvang via info(appenstaartje)angeliquekrijnen.nl of het contactformulier. Vergeet niet te vermelden om welke cursus het gaat.

Vervolg cursus botanisch tekenen

Vervolgcursus is verdieping van de tekentechnieken die je in de basiscursus botanisch tekenen hebt geleerd. Er komen in deze cursus nieuwe technieken bij, we werken met kleurpotlood. De volgende technieken komen aan bod:

De reeds geleerde technieken verdiepen:

 • observeren
 • schetsen
 • op ware grootte tekenen
 • schaduw en licht

Nieuwe technieken:

 • compositie
 • perspectief
 • kleur
 • kleurpotloodtechnieken
 • textuur uitdrukking (deze is afhankelijk van het gekozen onderwerp)

Aan de hand van je onderwerp en je kennis en ervaring uit de basiscursus, maak je een zo exact mogelijke tekening. De accenten liggen op het verbeteren, het verfijnen en uitbreiden van je technieken. Je krijgt individuele begeleiding om je proces zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Als je het onderwerp voldoende hebt onderzocht en je schets naar tevredenheid is ga je deze met kleurpotlood of grafiet uitwerken op kwalitatief goed papier.

Aanmelden voor deze cursus is mogelijk tot 10 dagen voor aanvang via info(appenstaartje)angeliquekrijnen.nl of het contactformulier. Vergeet niet te vermelden om welke cursus het gaat.

Tekendagen op locatie

De planning is om in mei en juni 2023 botanische tekendagen te organiseren.

Heb je interesse? Stuur een mij een mail zodat ik je op de inschrijflijst kan zetten.

Workshopdatum:
Workshoptijd:
Workshop locatie:
Workshopniveau: voor iedereen met enige tekenervaring
Aantal deelnemers:
Kosten:
Materiaalbenodigdheden:

De tekenles op locatie is voor iedereen, dat wil zeggen voor iedereen die de basiscursus botanisch tekenen heeft gevolgd bij mij of bij één van de andere VBKN (Vereniging Botanisch Kunstenaar Nederland) -docenten. Als er voldoende ruimte is, is deze tekenles ook een mogelijkheid voor diegene die een keer willen snuffelen of botanisch tekenen iets voor hen is.

Na een korte inleiding ga je op zoek naar de plant of bloem die je aanspreekt om na te tekenen. Je creëert een goede werkplek en vervolgens ga je aan de slag met je tekening. De begeleiding is individueel en op jouw niveau. Eventueel kan je daarna tijdens een van de vervolgcursussen de gemaakte schetsen verder uitwerken.

Voor de snuffelaars raad ik aan zijn/haar ogen en oren goed openen te houden en mee te kijken met de meer ervaren tekenaars. Er is die dag geen ruimte om diep op tekentechnieken in te gaan, daarvoor zie ik je graag terug op de basiscursus botanisch tekenen.

Aanmelden voor deze cursus is mogelijk tot 10 dagen voor aanvang via info(appenstaartje)angeliquekrijnen.nl of het  contactformulier. Vergeet niet te vermelden om welke workshopdatum het gaat.